Lees, Lees, Lezen

Zoals jullie misschien wel weten, lees ik graag.

Ik ben dan ook van mening dat het ontzettend zonde is om niet te lezen of als lezen niet lukt op een andere manier aan zelfontwikkeling te doen. Want dat kan ook door in gesprek te gaan met anderen, podcasts te luisteren en als je dit leest kun je dus wel iets lezen, al is het een bladzijde per dag, iets is beter dan niets.

Één van de tips die ik ooit kreeg in een boek was: lees het alsof je het hierna nog aan iemand moet vertellen. Een goede tip die ik dan ook maar meteen letterlijk ga uitvoeren.

not giving a fuck

Momenteel staat het boek ‘The subtle art of not giving a fuck’ op de standaard. Je zou denken dat dit een boek is wat je absoluut niet aan narcistische mensen moet geven of mensen die al een te hoge pet van zichzelf op hebben. Maar het tegenovergestelde is waar. Want het is een donders goed boek; ook voor de egotrippers. Het gaat er namelijk niet om dat je nergens om geeft, maar dat je kiest waar je je druk over maakt.

lees, struggles boek
markeren

Ik hou van mijn e-reader, maar als ik informatieve boeken lees, heb ik het liefst een gedrukte versie, zodat ik lekker in de weer kan met mijn markeerstift.

En om jullie het topje van de sluier mee te geven van dit prachtige boek, zal ik een paar gemarkeerde teksten hardop voorlezen. Mocht je mij niet horen – lees het dan zelf maar. (Ik lees hem in het Engels, dus mijn eigen vertaling is misschien net wat anders dan de originele vertaling.)

Investeren

Om te weten wat je wilt in je leven, moet je niet kijken naar het einddoel van wat je wilt bereiken, maar naar de pijn die je ervoor over hebt om dit te bereiken. Ben je bereid om ervoor te vechten?

“Opportunity is missed by most people bedcause it is dressed in overalls and looks like work”

Thomas a. Edison

Struggles en Succes

Waar het dus eigenlijk op neerkomt is: onze struggles bepalen ons succes.

Mijn boodschap

En nou ga ik even op geheel eigen toer, want ik heb het boek nog niet uit. Maar ik neem aan dat de boodschap hierachter is: dat er altijd wel struggles zullen zijn. Verdriet en pijn horen bij het leven. Zonder zou je nooit kunnen groeien, leren en ontwikkelen. Maar niet alles is zo een struggle waard. Choose your battles, investeer in de dingen waar jij uiteindelijk een persoonlijke gewin uithaalt. Stop met het energie steken in dingen die niks opleveren: een geliefde die geen liefde teruggeeft. Een baan met stress die geen passie bij je opbrengt.

Eigen ervaring

Om het even bij mezelf te houden: de laatste jaren heb ik van een aantal mensen afscheid genomen; niet omdat zij verkeerd waren, maar omdat het mij te veel energie kostte, en ik kreeg er (bijna) niks voor terug. Sinds ik hier minder in investeer, heb ik veel meer tijd voor de dingen waar ik wel plezier in heb.

Ik heb namelijk een behoorlijk beperkte energie. Voor mij is het niet een kwestie van mijn agenda vol plannen en dan vermoeid alles doen. Nee, als ik mijn agenda vol zou plannen, dan stopt het gewoon. De eerste dingen zouden nog wel gaan, maar op een gegeven moment zegt mijn lijf gewoon: ‘bekijk het maar, ik doe het niet meer’. De dingen achter op het lijstje worden dan automatisch geannuleerd.

“To choose not to choose is still a choice for which you alone are responsible.”

“Gary Cox”

Kies!

Dit heeft mij veel besef gegeven om te kiezen wat ík belangrijk vind. Want als ik niet kies, wordt er voor mij gekozen. En dan heb ik toch veel liever met iemand afgesproken die mij energie oplevert dan iets waarbij ik met een leeg (gezogen) gevoel thuis kom.

En ik denk dat dat de boodschap is van ‘The subtle art of not giving a fuck’: kies je fuck.